Mai întâi a fost...

Mai întâi a fost...un grup informal de tineri, care s-au reunit şi au pus la cale un proiect de responsabilitate socială: "Dâmboviţa-tineri voluntari în lupta împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale", proiect finanţat prin programul Tineret în Acţiune; împreună am oferit suport social în vederea sprijinirii reintegrării în societate a unui grup de 12 tineri din cadrul Centrului de Reeducare pentru Minori- Găeşti ...



Ne-a plăcut să lucrăm împreună, am înfiinţat o asociaţie şi acum suntem... Tineri pentru Europa de Mâine.



joi, 12 iulie 2012

Să devenim animatori europeni !


                Să devenim animatori europeni! – este îndemnul la care au răspuns 20 de tineri din județul Dâmbovița în perioada 6 – 8 iulie 2012. Oportunitatea vine datorită implicării lor în proiectul Fantasy Land – Ludoteca din parc finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune, implemetat de către Asociația Tineri pentru Europa de Mâine. Ei locuiesc atât în mediul rural – comuna Raciu, satul Șuța Seacă, comuna Băleni, cât și în mediul urban – orașul Târgoviște și activează ca voluntari, fie la biblioteca publică Raciu, fie la Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște, ori sunt membri ai Asociației Tineri pentru Europa de Mâine.
 Întrucât unul dintre obiectivele proiectului este de a aduce laolaltă tineri din mediul rural și cel urban și a-i determina să planifice și să organizeze activități pe care ulterior să le realizeze cu copiii în cadrul Ludotecii care va fi înființată în satul Șuța Seacă, voluntarii au participat la work-shop-uri organizate în premieră în județul Dâmbovița. Printre acestea se numără modelajul baloanelor, quilling, origami și story telling, teatru umbre, vânătoarea de comori și altele. Acestea au rolul de a stimula creativitatea și originalitatea celor care le realizează, precum și a îmbunătăți comunicarea în echipă. Ulterior participării la aceste ateliere de lucru, tinerii vor dobândi abilități care le vor fi utile pentru dobândirea unui loc de muncă și nu numai.
Sesiunile de instruire au avut loc în cadrul Centrului de Agrement Căprioara din comuna Moroeni, județul Dâmbovița.






 În urma participării la activitățile proiectului, voluntarii vor primi certificate YOUTHPASS, care atestă implicarea lor în program, competențele și experiența dobândite. Pe tot parcursul evenimentului, tinerii au fost însoțiți  de coordonatorul proiectului, un psiholog, instructor și reprezentanți ai partenerilor.

duminică, 27 mai 2012

Mişcare pentru sănătate- o acţiune reuşită

Mişcare pentru sănătate este un proiect al Asociaţiei Tineri pentru Europa de Mâine, proiect ce se derulează în perioada 07-31 mai 2012, acţiune finanţată de D.J.S.T.
Înfruntând vremea neprielnică, membrii asociaţiei noastre, împreună cu partenerii care s-au alăturat acestui proiect şi cu tinerii beneficiari, elevi şi studenţi din unităţile de învăţământ dâmboviţene, au desfăşurat următoarele acţiuni:
19 mai, Parcul Chindia Târgovişte, ateliere sportiv-distractive, care să-i îndemne pe tineri la mişcare, să le ofere o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber...
...cursa în saci de plastic...














... parcurs aplicativ...




...cursa cu bicicletele, printre obstacole...
...cursa câte doi
...jogging...
26 mai, Cercul Militar, Târgovişte, atelier de consiliere, privind educaţia pentru un stil de viaţă sănătos, desfăşurat în manieră interactivă... lucru în grup... prezentări de materiale... discuţii...tineri, elevi şi studenţi...
...doamna doctor Camelia Savu, de la DSP şi, din nou, partenerii noştri de la Crucea Roşie...





La sfârşitul fiecărei  activităţi, am împărţit celor din parc mere şi mesaje care promovează un stil de viaţă sănătos.
 
Toţi participanţii au fost răsplătiţi cu diplome şi mere...cu multă bucurie şi bună-dispoziţie... şi au plecat acasă cu un plus de cunoştinţe şi deprinderi, pentru un stil de viaţă sănătos, pe care îl vor promova printre colegii, părinţii şi prietenii lor...


La activităţile desfăşurate, ne-am bucurat şi de prezenţa doamnei Ortansa Savu, consilier de tineret DJST.


miercuri, 16 mai 2012

Invitaţie la... Mişcare pentru sănătate


Data desfăşurării: 19.05.2012
Ora : 11.30 – 14.30 
Tipul de activitate: Ateliere sportiv-distractive
Locul de desfăşurare: Parcul Chindia, Târgovişte
Punct de intalnire : Parcul Chindia, debarcader

-agenda zilei-

11:30-11:45 Activităţi organizatorice: prezentarea participanţilor, completarea tabelelor de prezenţă, prezentarea atelierelor în care se va lucra
11:45 -12:00 Atelier 1 : Dans (atelierul se va putea desfasura pe o durata mai lunga pentru cei care doresc sa invete mai multe tehnici)
12:00-12:15 Atelier 2: Cursa câte doi: participanţii, grupaţi câte doi (băiat şi fată), cu picioarele alăturate legate, se vor deplasa pe o distanţă dată, încercând să îşi potrivescă ritmul cu cel al partenerului şi să ajungă la finish într-un timp cât mai scurt.
12:15-12:30 Atelier 3: Cursa în sacul de plastic – cu picioarele în sacii de plastic, participanţii vor parcurge un traseu dat, cu o viteză în tempo crescând, încercând să ajungă la finish fără să rupă sacul de plastic.
12:30-12:45 Atelier 4: Cursa printre obstacole cu bicicleta: participanţii vor parcurge un traseu dat, urmând să treacă printre jaloane (mers şerpuit) şi printre două serii de repere aşezate lateral, pe care să nu le atingă. 
12:45-13:00 Atelier 5: Parcurs aplicativ : participanţii se vor deplasa pe un traseu dat, folosind- alternativ- diferite tipuri de mers şi alergare: mers cu pas adăugat, alergare cu genunchii la piept, mers cu pas săltat, alergare laterală, mers ghemuit.
13:00-13:15 Atelier 6: Jogging: participanţii vor alerga, în pas de voie, 5 ture în
jurul lacului
        
13:15-13:45 Promovarea, de către participanţi, a modalităţilor de  petrecere a timpului liber prin activităţi sportiv-distractive şi a normelor pentru un stil de viaţă sănătos; oferirea  unor mesaje persoanelor prezente în parc la momentul desfăşurării activităţii

13:45-14:15 Oferirea diplomelor de participare

14:15-14:30 Concluzii, completarea chestionarelor de feed-back, încheierea activităţii

NOTĂ: organizatorii se vor întâlni la ora 10:00
Rugam participantii sa vina la ora 11.20

luni, 7 mai 2012

Vă invităm la... MIȘCARE PENTRU SĂNĂTATE!


Asociaţia Tineri pentru Europa de Mâine lansează luni, 07 mai 2012 proiectul « Mişcare pentru Sănătate », proiect realizat cu finanţarea Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret, în cadrul programului Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret.
Proiectul este de tipul manifestări sportive şi turistice, şi are ca prioritate : dezvoltarea şi diversificarea acţiunilor de timp liber, vacanţă, sport şi turism pentru tineri.

Ca urmare a nevoii de participare a tinerilor la activităţi de promovare a mişcării pentru combaterea sedentarismului şi a obezităţii, Asociaţia Tineri pentru Europa de Mâine îşi propune organizarea următoarelor activităţi :

1. Mişcare pentru sănătate, perioada: 19-22.05.2012/ Parcul Chindia din Târgovişte (manifestare dedicată zilei de luptă împotriva obezităţii)
La activitate vor participa 50 de tineri selectaţi în etapa de pregătire a implementării proiectului, care vor fi distribuiţi la cele 5 ateliere sportiv-distractive, care vor consta în:
-         Parcurs aplicativ
-         Cursa printre obstacole cu bicicleta
-         Jogging
-         Cursa în sacul de plastic
-         Cursa câte doi

2. Atelier de informare şi consiliere având ca temă promovarea unui stil de viaţă sănătos - 26.05.2012, atelier la care vor participa 30 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani,  proveniţi de la instituţiile de învăţământ din Târgovişte şi din judeţul Dâmboviţa. Atelierul va consta în discuţii interactive între moderatori şi tinerii participanţi, în vederea promovării unui stil de viaţă sănătos. 

Tinerii interesaţi să participe la atelierele organizate în cadrul proiectului sunt rugaţi să completeze formularul de înscriere (pe care îl pot solicita la tpem.tgv@gmail.com)  şi să îl depună la sediul Centrului Europe Direct (Târgovişte, str Stelea nr. 2) sau să îl trimită la : tpem.tgv@gmail.com.

Data limită de înscriere : 16 mai

Parteneri proiect :
Fundaţia pentru Tineret Dâmboviţa
Centrul Europe Direct Târgovişte
Crucea Roşie Dâmboviţa

Contact : Asociaţia Tineri pentru Europa de Mâine
Str. Prisecii nr 55
0727.29 73 10
0766. 36 77 27





miercuri, 21 martie 2012

Mergem în Malta!

În perioada 23.03.2012 – 31.03.2012, şase  tineri, voluntari ai asociaţiei noastre, însoţiţi de Andrada Ioniţă, leader-ul echipei, vor participa la proiectul « Keep on chasing », proiect din cadrul programului Tineret în Acţiune, acţiunea 4.3: proiecte de formare şi reţele.
Activităţile din proiect se vor desfăşura pe Insula Gozo, Malta, şi vor fi găzduite de Genista Research Foundation.
Participanţii sunt 50 de tineri din cadrul următoarelor asociaţii: Nieuwe Media School - Belgia, Submeet Association - Italia, Douzelage Association in Chojna- Polonia, Genista Research Foundation - Malta, Associazione professionisti sardi settore formazione professionale Italia şi, desigur, Tineri pentru Europa de Mâine- România.
Obiectivele proiectului:
-         Promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor
-         Promovarea înţelegerii reciproce între tineri ce provin din ţări diferite
-         Contribuirea la dezvoltarea sistemelor de suport pentru tineri şi organizaţii de tineret
-         Promovarea cooperării europene în domeniul tineretului
Tema principală a proiectului se va concentra pe mediul înconjurător, axându-se pe politica de agricultură a fiecărei ţări participante la proiect. Se vor analiza bunele practici şi problemele întâlnite în acest domeniu, căutând altfel soluţii eficiente pentru fiecare problemă.
La sfârşitul programului, toţi participanţii vor primi un certificat Youthpass ce va atesta participarea cu succes la întreg proiectul.
 Leader-ul echipei, Andrada Ioniţă, îi va însoţi pe următorii participanţi: Clara Clipea, Adina Manolescu, Camelia Manoila, Alin Petrescu, Mihai Stoica, Calin Posta.
Le urăm drum bun şi să ne reprezinte cu cinste. Succes!





luni, 19 martie 2012

Pământul mâine. Tinerii vorbesc- bilanţul

Asociația Tineri pentru Europa de Mâine, în parteneriat cu Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște și Fundația Județeană de Tineret Dâmbovița, a desfășurat sâmbătă, 17 martie 2012, începând cu ora 10.00, la Casa Tineretului  din Târgoviște, ultima întâlnire din cadrul proiectului internațional Pământul mâine. Tinerii vorbesc.
Lucrările despre dezvoltarea durabilă şi importanţa ei, realizate de participanţi pe parcursul derulării proiectului, au fost expuse pentru a fi admirate de un număr cât mai mare de persoane, creatorii lor prezentându-le celor interesaţi, pentru a fi siguri că mesajul lor este recepţionat corect de public. O parte dintre lucrările realizate vor fi trimise la Summit - ul Pământului, care va avea loc în luna mai 2012 la Rio de Janeiro.
Instituţiile cu care am lucrat în parteneriat:
  • Centrul de Reeducare Minori din Găeşti
  • Şcoala nr. 2 Picior de Munte (coordonator: prof. înv. primar Liliana-Daniela Chivulescu)
  • Colegiul Naţional "Constantin Cantacuzino" din Târgovişte (coordonator: înv. Maria Ioniţă)
  • Şcoala Mogoşani (coordonator: prof. înv. primar Nicoleta Pană)
  • Clubul Copiilor din Moreni (coordonator: prof. Rodica Sandu)
  • Grup Şcolar de Construcţii "Nicolae Mihăescu" din Târgovişte (coordonator: prof. Mihaela Duică)
  • Biblioteca Comunală Dragodana (coordonator: bibliotecar Gabriela Chivulescu).
Alături de partenerii noştri, ne-am bucurat şi de prezenţa altor persoane: părinţi, studenţi de la Universitatea "Spiru Haret".





Participanţii au primit diplome şi au spus că sunt mai bogaţi în informaţii şi cunoştinţe  despre dezvoltarea durabilă, planuri de viitor, relaţii de prietenie.
THINK GREEN!

sâmbătă, 21 ianuarie 2012

THINK GREEN-Pământul mâine. Tinerii vorbesc-a doua întâlnire

Asociaţia Tineri pentru Europa de Mâine, în parteneriat cu Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte şi Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Dâmboviţa, continuă educaţia tinerilor pentru un mediu sănătos şi dezvoltare durabilă.
Astfel, sâmbătă, 21 ianurie 2012, începând cu ora 10.00, la Casa Tineretului (Clubul Studenţilor) din Târgovişte, a avut loc cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului internaţional Pământul mâine. Tinerii vorbesc.
În cadrul primei întâlniri, care a avut loc în data de 19 noiembrie 2011, tinerii implicaţi în activitate au participat la jocuri interactive şi dezbateri menite să-i facă să înţeleagă cât mai bine conceptul de dezvoltare durabilă, primind sarcina de a pregăti lucrări ce pot fi folosite în cadrul proiectului pentru ca tinerii din România să-şi transmită mesajul la Conferinţa ONU privind Dezvoltarea Durabilă ce se va organiza în anul 2012 la Rio de Janeiro.
La cea de-a doua întâlnire, participanţii au prezentat creaţiile la care au lucrat în acest timp, urmând să le definitiveze. De asemenea, lucrând în echipe, au fost create noi produse. Alături de membrii echipei de proiect, au fost cadre didactice din şcolile din judeţ, împreună cu elevii lor, cei 8 tineri din cadrul Centrului de Reeducare Minori Găeşti, voluntari ai Centrului Europe Direct şi ai Bibliotecii Comunale Dragodana, care au participat şi la prima întâlnire. De asemenea, ne-am bucurat de prezenţa unor persoane care sunt potenţiali viitori colaboratori.
Tinereţe, speranţă, educaţie, bucurie, antren, încredere, nonformal, experienţă... sunt cuvinte care pot caracteriza ceea ce am experimentat împreună la acestă întâlnire.